Zdrave navike su ono što će spriječiti povratak na staro i osigurati da promjena bude održiva, ali kako usvojiti zdrave navike kroz 4 koraka? Generalno, proces usvajanja zdravih navika nije nešto što ćete uspjeti ostvariti preko noći. Traje dugo i od vas zahtijeva određenu razinu angažmana. Ipak, moja uloga kao mentora za prehranu jest da taj proces učinim što jednostavnijim.

Što je navika?

Kada sam pripremao svoj TEDx govor čija je tema bila promjena, radio sam veliko promišljanje o svojoj osobnoj promjeni u zadnjih pet godina i došao do puno spoznaja, shvaćanja i učenja. Jedno od njih odnosilo se na naviku pa sam tako tijekom govora rekao sljedeće: Navika je održiva promjena.

Kada uvodimo nešto novo u svoju svakodnevnicu, to je promjena. Radimo stvari koje nikada nismo radili prije, dolazimo u nove situacije, pokušavamo se snaći u njima, nekada uspijemo, nekada ne uspijemo i komešamo se između te dvije krajnosti. Ipak, kada promjenu uspješno uvedemo, ona postaje dio nas, dio naših svakodnevnih radnji – u tom trenutku, promjena postaje navika.

Zašto su zdrave navike važnije od regulacije tjelesne težine?

Ono što želim naglasiti jest da je sasvim u redu kao cilj imati regulaciju tjelesne težine. Ne želim ga ovim tekstom degradirati ili reći da nije važno jer u konačnici, ako imamo višak tjelesne mase, cilj da ju smanjimo je sasvim opravdan, što za zdravlje, što za samopouzdanje i sliku o sebi.

Ipak, ako ne znamo kako održati tu novu težinu, onda ćemo se vratiti na staro. Osobe koje prakticiraju kratkoročne dijete ili jednokratne planove prehrane od raznih Instagram profila, a koji se svode na izbacivanje i zabranjene namirnice uz jednoličan jelovnik vode ka tome da, nakon što iste prestanu slijediti, vraćaju se na prethodnu težinu.

zdrave-navike

>> KOLIKO JE NAGLO MRŠAVLJENJE UČINKOVITO? <<

To se događa zato jer dijete i planovi ne uče održavanju nove težine već samo smanjenju postojeće. Ono što mi želimo naučiti jest kako održati novu težinu, a u tome nam pomaže niz zdravih navika.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Different (@different.hr)

Kako usvojiti zdrave navike u 4 koraka?

Sada ću vam dati jednu tehniku koju osobno koristim, a koja vam može pomoći da kroz 4 jednostavna koraka usvojite zdrave navike, a sve ću objasniti na konkretnom primjeru.

Uzmimo za primjer da želimo jesti više povrća.

Sada kada znamo koju zdravu naviku želimo usvojiti, idemo proći kroz našu tehniku i poraditi na tome kroz 4 koraka.

1. Cilj

Ovdje pišemo što to želimo postići, što želimo ostvariti. U našem slučaju, to je da želimo jesti više povrća.

2. Vještina

Što nam je potrebno da postignemo zadani cilj? Koju vještinu trebamo razviti? U našem slučaju, to je da želimo razviti vještinu pripreme ukusnih obroka s povrćem kako bi pomoću toga ostvarili cilj i jeli više povrća.

3. Radnja

Sada kada znamo na kojoj vještini trebamo raditi kako bi dosegli cilj, potrebno je osmisliti radnje koje će nam pomoći da “izbrusimo” vještinu. U našem slučaju, to je isprobavanje novih recepata s povrćem, kombiniranje začina, učenje o raznim načinima pripreme povrća.

4. Dnevna aktivnost

Sve ove radnje zvuče super, ali ih je puno, zahtjevne su i teško ćemo se pokrenuti. Potrebno je pronaći aktivnost koju možemo raditi svaki dan u kontinuitetu, a neka traje do 5 minuta. To je najvažniji dio cijele priče – mala aktivnost ili radnja koju možemo raditi svaki dan, samo da nas pokrene u smjeru ostalih radnji. U našem slučaju, to je ubacivanje porcije bilo kojeg povrća veličine dvije šake uz ručak.

Zaključak

Sada kada smo naučili ovu tehniku, možemo ju primijeniti na sve što želimo ostvariti, od zdravih navika pa sve do drugih životnih navika ili ciljeva koje nikako ne možemo dostići. Ključ je u malim, lako izvedivim dnevnim aktivnostima koje nam daju kontinuitet. Kroz njih ćemo početi raditi sve više radnji pomoću kojih gradimo vještinu koja će nam pomoći da ostvarimo cilj.

Zdrave navike nisu nešto što ćete usvojiti u 21 dan, kako popularni period za usvajanje navike glasi. Na usvajanje utječe jako puno faktora,  a između ostaloga i realan život sa svim svojim izazovima, frustracijama i nekontroliranim situacijama. Zato se nadam da će vam ova tehnika pomoći i molim vas jednu stvar – dajte si vremena.