Lekcija 3: Je li aspartam doista štetan?

Kako je došlo do mita o aspartamu?

Buka je došla od studije provedene na glodavcima koje su pokazale da izloženost aspartamu može biti povezana s rakom kod štakora i miševa. Prenosimo izvorni tekst niže.

In an article published in the March 2006 issue of Environmental Health Perspectives (EHP) Soffritti et al. (2006) of the European Ramazzini Foundation of Oncology and Environmental Sciences (ERF) reported that aspartame was associated with an increase in lymphomas and leukemias, transitional cell carcinomas of the renal pelvis and urether, malignant schwanomas of peripheral nerves, and hyperplasia of the olfactory epithelium.

Što se dogodilo nakon toga?

Nakon toga, trebalo je nešto napravili i krenulo se u istraživanje.

After the publication of the ERF aspartame study (Soffritti et al. 2006), the European Commission asked the European Food Safety Authority (EFSA) to assess the ERF aspartame carcinogenicity study results as a matter of high priority following the publication (EFSA 2005). The EFSA’s Scientific Panel on Food Additives, Flavorings, Processing Aids and Materials in Contact with Food (AFC), an 18-member panel that consisted of independent regulatory scientists and toxicologists, assessed the ERF aspartame carcinogenicity study using not only the ERF publication but also more extensive primary data and reports provided by ERF (EFSA 2006).

Na kraju se pokazalo da navedeno nije imalo nikakve veze s aspartamom, a isto možete pročitati na linku gdje u detalje objašnjavaju što su otkrili nakon provedenog istraživanja sporne studije.

Studije se provode na štakorima jer imamo nekih metaboličkih sličnosti, ali one se ne mogu primijeniti kod mehanizama koji se koriste za aspartam pa je to navelo na studiju koja je pokazala da rezultati koji su dobiveni kod  štakora nisu usporedivi i ne mogu biti mjerilo za čovjeka. Također je godinu nakon izašao i rad koji se bavi isključivo spornom studijom i ukazuje na njenu nerelevantnost.

Ipak, nevjerojatno je kako se i dan danas misli da aspartam treba u potpunosti izbjegavati i samo dokaz kako jedna kriva informacija unatoč opozivu može usaditi stavove koje je teško mijenjati.

OVAJ TEČAJ JE ZATVOREN ZA JAVNOST

Želim da ti se ovo ulaganje isplati, a ne da bude još jedno u nizu bezuspješnih pokušaja i jednoličan plan preharane. Ovo nije za svakoga i trebaš zatražiti procjenu da vidim jesi li prava osoba za suradnju i mentorstvo.