Kako smršaviti bez dijete i gladovanja?

Kako smršaviti bez dijete je ono što svi želimo, ali je toliko različitih informacija i dijeta da je teško pronaći dobar način za mršavljenje. Upišite u Google “Kako smršaviti” – dobit ćete preko 200.000 rezultata, beskonačno dijeta, hrpu različitih informacija, manje više nemate pojma što je istina, cijelo vrijeme se vrtite u krug i ne znate kako smršaviti bez dijete.

U ovom članku vam želim reći da je itekako moguće smršaviti bez dijete.

Možemo li smršaviti bez dijete brojanjem kalorija?

Uzmimo za primjer osobu X koja za održavanje svoje tjelesne težine treba unijeti u sebe 2000 kalorija. Ukoliko osoba unese manje kalorija od onog što joj je potrebno za održavanje, primjerice 1.400, tijelo ima problem:

  • mora pronaći naćin kako smisliti još 600 kalorija jer se uvijek želi dovesti do 2.000
  • 600 kalorija neće dobiti iz hrane

Onda tijelo tih 600 kalorija uzme iz masti i ponešto iz mišića jer smo mu kroz hranu uskratili unos energije i poseže za istom u masti i nešto u mišiće kako bi došlo do 2.000 kalorija koliko mu treba da se održava.

kako smršaviti bez dijete

Kalorijski deficit – alat za mršavljenje

Kalorijski deficit je pojam koji označava smanjen unos kalorija, samim time i smanjen unos energije gdje tijelo tjeramo da posegne u svoje zalihe kako bi nadoknadilo energiju i samim time smanjujemo svoju tjelesnu težinu.

Možemo ga stvoriti na dva načina:

  • potrošimo više nego što unesemo
  • unesemo manje nego što potrošimo

Potrošiti više nego što unesemo je prilično suludo za prosječnog rekreativca jer bi tijelo trebao izvrgnuti velikim količinama fizičke aktivnosti što se odnosi na više treninga dnevno kako bi nadmašio svoj unos, puno je lakše i praktičnije stvoriti deficit kroz manji unos hrane nego kroz veću potrošnju.

Deficit stvaramo kroz manji unos hrane.

Iz toga proizlazi da je najbolji način za mršavljenje kalorijski deficit odnosno stvaranje manjka energije kroz manji unos hrane odnosno kalorija.

kako smršaviti bez dijete 2

Mogu li samo smanjiti kalorije i jesti što god hoću?

Matematički gledano, ako jedete nutritivno siromašne namirnice cijelo vrijeme i unosite manje kalorija od onog što trebate, gubit ćete na težini. Ipak, taj gubitak će biti praćen većim gubitkom mišićnog tkiva pa ćete tako završiti isušeni i bez energije jer smo načinjeni od mišića, oni nam drže kosti i zglobove, osiguravaju pokrete u svakodnevnici i ovdje radite samo više štete nego koristi.

Ono što trebate napraviti jest da vam 80% ukupnog unosa kalorija dolazi iz nutritivno bogatih namirnica, a 20% iz nutritivno siromašnih, jer ako se odričete bilo koje namirnice, to odricanje će samo voditi ka sve većoj i većoj želji, nećete uživati u procesu hranjenja, razviti nezdrav odnos s hranom i u konačnici puknuti i prejesti se.

20% kalorija može doći iz “junk” hrane.

Ovdje vas učimo razvijanju zdravog odnosa s hranom i činjenici da ne postoji zdrava i nezdrava hrana, dobra i loša hrana, namirnice koje debljaju, namirnice koje sagorijevaju masti, već da se svaka namirnica može uklopiti u jelovnik, samo trebamo paziti na količine tih namirnica.

plan prehrane

Kako smršaviti bez dijete i gladovanja?

Na internetu se nalaze razne dijete odnosno načini prehrane i jako je puno zagovornika samo jednog načina prehrane. Primjerice, zagovornici ketogene dijete će većinom reći kako su ugljikohidrati krivci za debljanje, dok će slično govoriti i većina zagovornika LCHF načina prehrane.

Sve dijete funkcioniraju na istom principu.

Ono što je važno znati, a što je i dokazano jest da nijedan način prehrane nije bolji od drugog jer svi funkcioniraju na principu kalorijskog deficita odnosno unosa manje kalorija od onoga što nam je potrebno. Na tebi je da pronađeš onaj način prehrane kroz koji ćeš najlakše ostvariti kalorijski deficit, a pritom je važno da nema odricanja od ničega već da se uživa u hrani i cjelokupnom procesu.

Misliš li da si prava osoba za promjenu navika? Zatraži procjenu i idemo vidjeti možeš li ti to! 🙂

Izvori:

1.Gardner CD, Trepanowski JF, Del Gobbo LC, et al. Effect of Low-Fat vs Low-Carbohydrate Diet on 12-Month Weight Loss in Overweight Adults and the Association With Genotype Pattern or Insulin Secretion: The DIETFITS Randomized Clinical Trial. JAMA. 2018;319(7):667–679. doi:10.1001/jama.2018.0245

2. Westenhoefer J, Engel D, Holst C, Lorenz J, Peacock M, Stubbs J, Whybrow S, Raats M. Cognitive and weight-related correlates of flexible and rigid restrained eating behaviour. Eat Behav. 2013 Jan;14(1):69-72. doi: 10.1016/j.eatbeh.2012.10.015. Epub 2012 Nov 13. PMID: 23265405.

3. Aragon, A.A., Schoenfeld, B.J., Wildman, R. et al. International society of sports nutrition position stand: diets and body composition. J Int Soc Sports Nutr 14, 16 (2017). https://doi.org/10.1186/s12970-017-0174-y