Naglo mršavljenje – ima li smisla i je li učinkovito?

Naglo mršavljenje je proces gdje u kratkom roku gubimo velik broj kilograma, a često se prakticira prije ljeta. Koliko je učinkovito? U ovom članku ćemo saznati sve o naglom mršavljenju i hoće li vam pomoći da izgubite puno kilograma.

Kako izgleda put mršavljenja prosječne osobe?

Krenimo od početka godine, kada smo puni entuzijazma oko novogodišnjih odluka. Uglavnom se odluke tiču vježbanja, prehrane i tada imamo visoku razinu entuzijazma, nešto manje motivacije.

Kako mjeseci prolaze, sve to pada, a početkom trećeg mjeseca se više ni ne sjećamo naše novogodišnje odluke. Kako zdravlje povezujemo isključivo s mršavljenjem i vanjskim izgledom, pričekat ćemo nakon Uskrsa jer i tada treba pošteno pojesti.

Stigla je sredina četvrtog mjeseca, bliži se svibanj, krećemo u rigorozne dijete, naglo mršavljenje, želimo što prije izgubiti 7 do 10 kilograma viška kako bi se mogli pokazati na plaži. Izgladnjujemo se, osjećamo se iscrpljeno, idemo na režime sa zabranjenim namirnicama, odricanjima i nanosimo veliku štetu zdravlju.

Došlo je famozno ljeto, na plaži smo, nikoga nije briga kako izgledamo, ali neka smo propatili dva mjeseca gladovanja. Završava ljeto, stiže jesen, vrijeme je za nove početke, novi entuzijazam, ali isti kopni kako se bližimo 12. mjesecu i blagdanima te tada kreće pravo prejedanje koje traje i po dva tjedna kako bi od prvog mjeseca ponovno krenuli ispočetka.

Koliko ovo ima smisla?

Doslovno se svake godine vrtimo u krug, od prejedanja do izgladnjivanja, stvaramo lošu sliku o sebi i trajno narušavamo svoje zdravlje.

naglo-mršavljenje

>> KAKO IZRAČUNATI KALORIJE I SAZNATI KOLIKO MI TREBA? <<

Naglo mršavljenje – je li učinkovito?

Ako znamo da mršavljenje dolazi kroz kalorijski deficit, a želimo izgubiti više kilograma, ništa lakše, samo ćemo u kraćem periodu unositi jako, jako malo kalorija. Osjetan pad na težini će se dogoditi, ali uz njega će doći i do osjetnog gubitka mišićne mase, kašnjenja ciklusa kod žena i generalnog osjećaja iscrpljenosti i manjka energije zbog manjka svih nutrijenata.

Još gore je što, kada završimo period naglog mršavljenja, slijedi period normalnog kalorijskog unosa koji prati nagli povratak kilograma pa ustvari s izgladnjivanjem niste napravili puno.

Prema tome, naglo mršavljenje nije nimalo učinkovito.

naglo-mršavljenje-forum

Što možemo napraviti?

Prije svega, osvijestiti ovaj začarani krug koji smo opisali u prvom odlomku, a kroz koji većina svjesno prolazi. Većina ljudi svjesno unosi hrpu kalorija, svjesno se deblja da bi se onda svjesno izgladnjivali i mučili, a podsvjesno znaju da to ne vodi nikamo.

Ono što nam treba je promjena navika. Trebamo uspostaviti navike i naučiti vještine koje će nam pomoći da ostvarimo svoj rezultat po pitanju regulacije tjelesne težine bez da se izgladnjujemo već da jedemo svoje omiljene namirnice. Trebamo naučiti kako pratiti kalorijski unos bez da smo opterećeni vagom, kako uklopiti nutritivno siromašne namirnice u svoj jelovnik.

Sve to vodi ka razvoju zdravog odnosa sa hranom i dugoročno učinkovitoj prehrani koja ne sadrži zabranjene namirnice, režime, odricanja i izgladnjivanja. Samim time postižemo bolju sliku o sebi, raste nam samopouzdanje i stječemo vještine koje možemo prenijeti na druge aspekte života.

Jeste li spremni za promjenu svojih navika? 🙂