Napitak za mršavljenje – zašto nijedan ne djeluje dugoročno?

Napitak za mršavljenje je obično napitak sastavljen od raznih prahova i namirnica za koje se vjeruje da potiču mršavljenje. Pa tako imamo pojedince koji pretražuju internet i pribjegavaju raznim napitcima jer misle da će im pomoći da smršave.

Postoji li najbolji napitak za mršavljenje i što kaže znanost?

Napitak za mršavljenje – kako funkcionira?

Ideja iza ovih napitaka temelji se na vjerovanju da postoje namirnice koje ciljano sagorijevaju masnoće u tijelu. Ako pratite razne domaće portale i njihove članke o mršavljenju, uglavnom je riječ o đumbiru, limunu i još par prahova čija imena vjerojatno nikada niste čuli. Članci na portalima se svode na to da je istraživanje pokazalo određena svojstva tih namirnica, ali nigdje nećete pronaći to istraživanje kao ni bilo kakve druge dokaze o njihovoj djelotvornosti.

napitak-za-mršavljenje

>> ZATRAŽI BESPLATNU PROCJENU ZA PRISTUP TEČAJU <<

Mršavljenje – kako funkcionira?

Možda je bolje pitanje koje ćemo si postaviti ono kako funkcionira mršavljenje umjesto da tražimo čarobne napitke. Stvar je prilično jednostavna u teoriji, ako želimo smanjiti težinu, potrebno je unositi manje kalorija od onoga što nam je potrebno kako bi se održavali. Kako se organizam uvijek nastoji dovesti u idealno stanje održavanja, razliku kalorija nadoknadit će iz mišića i masti, a naš je cilj da postignemo uvjete u kojima ćemo gubiti što više masti, a što manje mišića.

U tu svrhu, snimio sam 20 minutnu epizodu gdje sam na jednostavan način objasnio sve što svaka prosječna osoba treba znati o mršavljenju.

Ono što trebamo zapamtiti jest da svi načini prehrane funkcioniraju tako da za mršavljenje smanjuju kalorijski unos te nema razlike između pojedinih načina prehrane – nijedan nije bolji od drugoga. Neki to rade tako da izbacuju namirnice i njih zovemo kratkoročni i neodrživi načini prehrane. Drugi to rade tako da uključuju sve namirnice bez odricanja i njih zovemo dugoročni i održivi načini prehrane.

Hoće li mi napitak za mršavljenje pomoći da smršavim?

Kao što smo naučili, mršavljenje ne dolazi od posebnih napitaka ili specifičnih namirnica već stanja organizma u kojem mu unosimo manje kalorija od onoga što mu je potrebno. Tada organizam poseže za zalihama masti i mišića kako bi nadoknadio isto.

Osobe koje traže čarobni napitak za mršavljenje u većini slučajeva nisu svjesne kako im je potrebna temeljita i dugoročna promjena navika jer svaki put kada krenu na dijetu kroz u kojoj izbace hrpu namirnica, gotovo svaki put se vrate na staro.

Ima li smisla stalno iznova raditi istu stvar ako unaprijed znamo da će ishod i dalje biti neželjen?

Razmislite. 🙂

Izvori:

1. Aragon, A.A., Schoenfeld, B.J., Wildman, R. et al. International society of sports nutrition position stand: diets and body composition. J Int Soc Sports Nutr 14, 16 (2017). https://doi.org/10.1186/s12970-017-0174-y

2. Gardner CD, Trepanowski JF, Del Gobbo LC, et al. Effect of Low-Fat vs Low-Carbohydrate Diet on 12-Month Weight Loss in Overweight Adults and the Association With Genotype Pattern or Insulin Secretion: The DIETFITS Randomized Clinical Trial. JAMA. 2018;319(7):667–679. doi:10.1001/jama.2018.0245