Koliko vode treba piti dnevno i kako usvojiti tu naviku?

Koliko vode treba piti dnevno? Preporuke su različite, ali odrasle osobe trebaju piti oko 2 litre vode dnevno. Kako se natjerati ako ne ide? Što možemo napraviti da usvojimo naviku ispijanja vode i prestanemo zaboravljati unositi tekućinu? U ovom članku ću sažeti sve što trebate znati o tome koliko vode treba piti dnevno i kako usvojiti naviku redovitog unosa tekućine.

Jesmo li zaista većinom načinjeni od vode?

Sigurno ste u osnovnoj školi na satu biologije učili da se većinom sastojimo od vode. Oko 55 do 60% našeg tijela čini voda, a zanimljivo je izdvojiti kako različiti dijelovi tijela sadrže različite količine vode:

 • kosti sadrže oko 22% vode
 • mišićno i moždano tkivo sadrže oko 75% vode
 • krv sadrži oko 83% vode – krv i dalje nije voda? 🙂
 • oči sadrže oko 95% vode

Čemu uopće služi voda?

Većina će vam samo reći koliko vode trebate i da je dobra za zdravlje, ali rijetko tko će reći zašto. Ipak, kada uvodimo novu naviku, kada uvodimo promjenu, trebamo imati prilično jasan i čvrst razlog zašto to radimo. Zato sada idemo naučiti zašto je voda dobra za nas.

 1. Pomaže prenositi proteine i ostale nutrijente kroz tijelo, dovodi ih do stanica i odnosi štetan višak iz njih
 2. Voda je pokretač mnogih kemijskih reakcija koje se događaju unutar stanica
 3. Recimo to laički – podmazuje zglobove
 4. Regulira tjelesnu temperaturu, kada je povišena, znojimo se, kada znoj izlazi, hladimo se

koliko-vode-treba-piti-dnevno

>> KAKO USVOJITI ZDRAVE NAVIKE U 4 KORAKA? <<

Koliko vode treba piti dnevno?

Na internetu ćete pronaći hrpu raznih informacija, formula i teorija. Ovdje vas ne želim zamarati s tim stvarima već želim objasniti cijelu priču što jednostavnije. Većina odrasle populacije treba oko 3 litre tekućine dnevno. Kako otprilike 1 litru unesemo iz hrane, to nas dovodi sljedećeg zaključka:

Dnevno treba piti oko dvije litre vode.

Naravno, osobe s višom tjelesnom masom trebat će nešto više, osobe s manjom tjelesnom masom trebat će nešto manje vode, ali ovo je prosjek i ono na što trebamo ciljati. Postoje li neke situacije kada nam treba više vode? Evo koje su to:

 • Osobe koje su bolesne ili pojačano gube tekućinu kroz povraćanje ili proljev
 • Za slučaj visokih ljetnih vrućina treba nam oko 500 do 1000 ml vode više
 • Za slučaj visoko intenzivnih i teških treninga, potrebe za vodom penju se i do 5 litara dnevno

Ako volite matematiku i želite biti malo napredniji, možete se poigrati i računicom gdje nam po kilogramu tjelesne mase treba oko 30ml vode, pa možete i tako doći do količine iako je to više nepotrebno kompliciranje. Držite se preporuke od oko 2 litre dnevno.

koliko-vode-treba-piti

>> KAKO ZNATI KOLIKO NAM KALORIJA TREBA? <<

Kako usvojiti naviku redovitog unosa vode?

Nakon što smo naučili koliko nam treba, idemo vidjeti kako se natjerati piti više vode ako imamo problem s tim. Prije svega, ono što trebate znati jest da je sasvim normalno da ponekad zaboravite piti vodu i nađete se u situaciji kada umirete od žeđi. Imate hrpu obaveza, na poslu ste, doma imate stresnu situaciju, nije kraj svijeta ako tada zaboravite piti vodu.

Ovdje smo da pokušamo naučiti kako usvojiti naviku redovitog unosa vode u što više situacija tijekom dana. Kada mentoriram polaznike svojeg tečaja i vidimo da nam unos vode šteka, onda pokušam pronaći mini izazov kroz koji ću im pomoći da usvoje tu naviku. Kako sam već prošao nekoliko takvih situacija, došao sam do različitih tehnika kroz koje sam pomogao polaznicima da unesu više vode pa s vama dijelim jednu tehniku za koju mislim da može biti korisna.

Vodena utrka

Volim davati zanimljiva imena tehnikama jer ih tako lakše pamtimo. Što je vodena utrka? Super alat da se natjerate na unos dvije litre vode dnevno. Okej, niže ću objasniti pravila:

 1. U danu vodite 4 “utrke” vodom gdje do zadanog vremena trebate popiti bočicu od pola litre vode
 2. Prva utrka je do 10:00 te na mobitel stavite alarm koji ćete nazvati “Kraj utrke” te do tada trebate popiti prvu bočicu
 3. Druga utrka je do 13:00
 4. Treća utrka je do 17:00
 5. Četvrta utrka je do 21:00

Važno je da za svaku “utrku” namjestite alarm i na kraju dana na papir jednostavno zapišite rezultat, koliko ste utrka osvojili, a u koliko utrka je voda do zadanog vremena ostala u bočici. Naravno, vremena možete prilagoditi sebi i svojem rasporedu. Kupite aluminijsku ili staklenu bočicu kako bi smanjili korištenje plastike. 🙂

Zaključak

Dnevno trebamo unijeti oko 2 litre vode, a često zaboravljamo unijeti vodu zbog raznih situacija koje jednostavno preuzmu našu pozornost, od onih stresnih pa sve do onih zabavnih. Zato je važno osmisliti način kroz koji ćemo usvojiti naviku redovitog unosa tekućine dugoročno, a ne par dana pa povratak na staro.