Program prehrane koji podržava tvoje ciljeve treba biti usklađen ne samo s tvojim ciljem tjelesne mase već i sa tvojim dnevnim obavezama. Često se kod kreiranja programa prehrane ljudi fokusiraju na mršavljenje, postave si neki unos, odrede si recepte i to je to.

Greška.

Gdje je greška?

Pa u tome što zanemaruju da neće biti u idealnim uvjetima svaki dan i da će se dogoditi život, nepredviđene situacije, nekontrolirane okolnosti i idealni uvjeti za koje smo kreirali program prehrane će se raspasti.

Zato ovo nije još jedan članak na internetu u kojem ćeš dobiti gotov program prehrane već članak koji će ti na malo drugačiji način pokazati realnost i dati ti praktične savjete kako da bilo koji program prehrane uklopiš u svoju rutinu, obaveze i dan.

program-prehrane

Svaki program prehrane ima isti problem

Otprilike to izgleda ovako, napraviš si program prehrane ili ga kupiš, tamo je sve divno i krasno, imaš recepte, količine, sastojke, izvaži to, pripremi si, pojedi i za par mjeseci izgubiš X kila, svi sretni i ti više nikada ne trebaš paziti na prehranu.

Utopija, jelda?

Da je stvarno tako, RH ne bi bila zemlja s najvećim postotkom pretilih osoba u EU, svi portali koji pišu o mršavljenju bi propali, a bili bi na glasu kao zdrava nacija koja je aktivna, kreće se i jede zdravo.

Ipak, stvarnost je malo drugačija, a problem dolazi iz programa prehrane. Oni su većinom napravljeni za idealne uvjete kada smo cijeli dan doma, nemamo djece, nemamo obaveza i imamo svo vrijeme svijeta za kuhanje. To su možda studenti i nezaposlene osobe koje traže posao i to je to manje više.

program-prehrane-raspored

Svi ostali su iz dana u dan krcati obavezama i naravno da im je teško pratiti program prehrane napravljen za idealne uvjete. To traje par tjedana, ali onda se vrate na staro i za par mjeseci opet pokušaju ispočetka pa tako u krug.

Što napraviti?

Program prehrane mora biti prilagodljiv

Često govorim svojim klijentima u mentorstvu, kontinuitet ne zahtijeva disciplinu nego prilagodljivost. Sposobnost da u svakoj situaciji koja nije po planu, koja je neka nekontrolirana situacija po pitanju prehrane, recimo druženje gdje će biti hrane, odlazak u restoran, da se možeš prilagoditi.

Prilagoditi ne znači odreći se namirnica koje su nutritivno siromašne jer si ti na nekom svojem programu.

Prilagoditi ne znači pitati konobara koliko je tu grama mesa ili vagati tanjur koji dobiješ.

program-prehrane-kalorije

> TJEDNI JELOVNIK ZA MRŠAVLJENJE – POGLEDAJ ŠTO TREBA IMATI <

To su dvije krajnosti koje želimo izbjeći već želimo napraviti jednu zlatnu sredinu, a to je vježba koju radim s klijentima i koja će ti pomoći da se znaš prilagoditi za bilo koju situaciju i ustvari težiš tome da napraviš zdravi izbor.

Vježba situacija i odabira

Na komad papira napravi dva stupca:

  • situacija
  • izbor

U stupac situacija raspiši sve situacije koje ti se obično dogode kroz tjedan, mjesec, godinu, a u kojima možeš vrlo lako napraviti izbor koji te ne vodi u smjeru zdrave prehrane. Primjerice, poziv na druženje gdje će biti hrane, ostaneš u gradu dulje od planiranog, a glad je sve jača, odlazak na poslovni ručak usred tjedna…

…dok u stupac izbor napiši što možeš napraviti, a da tvoj izbor bude malo bolji od toga da odeš skroz u smjeru nezdrave prehrane. Primjerice, ako je poslovni ručak usred tjedna, koji izbor možeš napraviti na tom ručku da to bude malo više u smjeru zdravije prehrane, možda naručiti dodatnu salatu? Umjesto masne pljeskavice sa sirom naručiti neki čišći komad mesa na žaru? Piti coca cola zero napitak umjesto standardne?

Sada ti samo dajem primjere, a poanta ove vježbe jest da raspišeš što više situacija i što više izbora tako da kreiraš svoju bazu na koju se možeš osloniti.

Ovo je primjer sistema na koji se možeš osloniti umjesto da se oslanjaš na motivaciju koja ti dugoročno ne donosi ništa korisno.

Kada imaš svoju bazu, a ona će se s vremenom širiti, imat ćeš plan B za većinu situacija, lakše se odlučiti za svoj zdravi plan B i tako dugoročno podržati svoj cilj, imati fleksibilan program prehrane koji nije striktan i raspada se u nekontroliranim uvjetima te tako zdrava prehrana postaje nešto opušteno i dugoročno održivo.

Tako ja učim svoje klijente u mentorstvu i tako želim naučiti tebe kroz ovaj besplatan članak.

Sretno! 🙂